Hůlky
Japonsky se říká hůlkám HAŠI a jsou dlouhé asi 25 cm
mluvíme-li pouze o jídelních hůlkách, se kterými příjde do kontaktu
strávník. Existují i hůlky daleko delší a ty se užívají k přípravě
samotného jídla. Hůlky jako takové jsou nejčastěji vyráběny ze dřeva.
Mezi jiné suroviny k jejich výrobě patří slonovina a některé druhy kovů.
Když
budeme pátrat odkud přišly hůlky do Japonska dostaneme stejnou odpověd
jako u spousty jiných oblastí Japonské kultury. Hůlky patří mezi tu
spoustu věcí, které se přebraly z Číny.
Co se týče používání
hůlek k potřebě se nakrmiti, není dnes již pro většinu lidí problém.
Spousty nejaponců se setkalo s jídelními hůlkami většinou v nějaké
čínské restauraci a nebo při návštěvě některé země Východní Asie. Ale
přece se najdou ti, kteří hůlky ještě neviděli a natož s nimi jedli.
Popravdě řečeno, když poprvé držíte hůlky s úmyslem se najíst, hodně
jste se přecenili. Aspoň v mém připadě to tak bylo. Je to jen otázka
malého cviku. Zakrátko se naučíte hůlky obratně používat.
Hůlky se drží zásadně v pravé ruce. Bylo to proto, že se podle japonských zvyků upřednostňuje pravá ruka.