Cukemono
Japonská nakládaná zelenina (Cukemono)
Ingredience
Menší
rozpůlené okurky, oddělené zelné listy, půlená mrkev, půlené lilky,
chléb, pivo nepasterizované či točené 12° (místo kvasinek používaných v
Japonsku), sůl, feferonky (podle chuti promícháme s chlebem).
Doba přípravy
Do
hlubšího hrnce nebo plastikového kbelíčku dáme vrstvu rozdrobeného
chleba (2 cm), silně osolíme a zalijeme sklenkou piva. Na tuto vrstvu
rozložíme zeleninu. Vrstvy klademe na sebe až nahoru. Zakryjeme víkem
nebo poklicí a zatížíme nejlépe velkým kamenem nebo cihlou. Necháme v
chladném sklípku nebo chladničce asi 2-3 dny. Poté zeleninu vyjmeme,
dobře omyjeme, necháme okapat. Můžeme případně dochutit sójovou omáčkou
a glutasolem.
Přílohy
Podáváme nadrobno nakrájené ke všem pokrmům, ke kterým je jako příloha rýže.